- Mar, 04, 2015
- Ekonomi
- Nurullah Öztürk
Yabancı fonlar hazır giyimden sonra yerel gıda zincirlerini de takibe aldı. En az 4 zincirin birleşmesinden oluşacak yapıları almak isteyen dev fonlar yerellere “birleşin” diyor.
Bilançolarındaki genel gider oranı yüzde 14’ten yüzde 21’e çıkan gıda perakendecileri, ciro ve kârlılıkta zayıflarken, çözümü birleşerek yabancı fon ortaklığı yapmakta buldu. Aralarında dünyaca ünlü Mid Europa, Advent, Abraaj Capital gibi isimlerin yer aldığı Ortadoğu ve Avrupalı fonlar, yerel perakendecileri yakın markaja aldı. Ancak büyük operasyonlar için yatırım yapmak isteyen bu fonlar, yerellerin birleşmesini istiyor. En az 4 yerel zincirin birleşmesinden oluşacak yapılara ilgi gösteren fonlara, Türkiye’den perakendeci Aziz Zapsu’nun da içinde olduğu birçok danışmanlık firmasının aracılık ettiği iddia ediliyor.
Tek rekabet zor
Perakende danışmanı Nurullah Öztürk, global ekonominin bir sonucu olarak güçlü finansman yapısı olmayan zincirlerin birleşmekten başka şansı olmadığını söyledi. Öztürk, “Sektördeki yeni trend bu. Artık gıdada yabancı fonların satın alımlarını sık sık göreceğiz” diye konuştu. Digifiter’in patronu Ralf Arditti, sektörde kârlılığın azaldığını söyledi. Son dönemde konsolidasyonların arttığına dikkat çeken Arditti, “Makro Market Uyum’u, İsmar ise Reyon Marketleri’ni satın aldı. Sektör para kazanmıyor. Bilançolar zararda” diye konuştu.
Görüşmeler artıyor
Sektör temsilcilerinin verdiği bilgiye göre yabancı fonlar, birleşmek için bir araya gelen zincirlerle görüşmelerini artırdı. Son dönemde masadan anlaşmaya varılamadan kalkılan çok sayıda görüşme olduğu da belirtildi. Anlaşılamayan konuların başında yatırım tutarı ve yönetim yapısının geldiği ifade ediliyor. Yerel zincirler işlerini terk edip, yönetimi tamamen bağımsız bir yapıya devretmek istemiyor.
Perakende sektörü uzun süredir verimlilik hesapları yapıyor. Özellikle mahalle aralarında yeni açılan discount mağazalar, süpermarketlerin cirosundan pay almaya başlayınca, müşteri çekmek için kesenin ağzını açan zincirler genel giderlerin önüne geçmekte zorlanıyor. Artan kira ve personel maliyetleriyle birlikte operasyonların iyice kârsız olduğunu söyleyen perakende sektörü temsilcileri, “Artık herkes şirketini satıp sektörden çıkma niyetinde” yorumunu yaptı.
Ortaklık için uygun zaman
Biçen Gıda Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Biçen, yabancı fonlara satış konusunda yerel zincirlerin birkaç yıldır çalışma yaptıklarını söyledi. Biçen, zincirlerin geçmişte altyapı konusunda problemleri olduğunu belirterek, “Fonlarla görüşmeye hazır değillerdi. Artık satın alınabilir pozisyona geldiler. Birçok alanda ölçülebilir yapıya kavuştular. Fonlar yerellere ‘birleşin’ diyor. Biz sektörde bu gelişmelere sıcak bakıyoruz” dedi.
Ortaklık için uygun zamanın geldiğini belirten Biçen, “Artık algılarımız yabancılarla yakın. Birkaç zincir bir araya gelerek hareket yaratır. Belli bir hacim yakalanır” diye konuştu.(Sabah Gazetesi)