- Mar, 04, 2015
- Ekonomi
- Nurullah Öztürk
Perakende duayeni Nurullah Öztürk, Walmart’ın 2015 yılına kadar Türkiye’de olacağını belirtti. Öztürk “Görüştüğüm ABD’li bir fon yöneticisi Obama’nın Walmart’a İsrail’den önce Türkiye’ye gir tavsiyesinde bulunduğunu söyledi” dedi.
Kaan Zenginli
Metro, Carrefour, Yimpaş ve Kiler gibi perakendenin dev zincirlerinde üst düzey yöneticilik yapan Nurullah Öztürk, sektörde yaşadığı tecrübelerini ‘Ticaret ve Perakende’ isimli kitabında topladı. Perakende dünyasının duayeni olarak bilinen Öztürk, dünya perakende devi Walmart’ın uzun yıllardır Türkiye’de fizibilite çalışmaları yaptığını ve 2015 yılına kadar Türkiye pazarına gireceğini söyledi. Öztürk, ABD’li dev bir fon ile Türkiye pazarı hakkında görüşürken, fonun üst düzey yöneticilerinden biriyle Walmart’ın Türkiye pazarına girme hazırlığında olduğunu konuştuklarını belirterek “Görüştüğüm kişi, Walmart’ın ABD Başkanı Barrack Obama’dan talimat aldığını söyledi. Obama Walmart yönetimine ‘İsrail ve Müslüman bir ülke olan Türkiye pazarına girmenizi tavsiye ediyorum. Ancak önceliğiniz Türkiye olsun. Müslüman bir ülkeye İsrail’den önce girmek daha mantıklı. Hem Ortadoğu’nun sempatisini kazanır hem de olası tepkilerin önüne geçmiş olursunuz’ demiş. Birkaç yıl içinde Walmart’ı Türkiye pazarında göreceğiz” diye konuştu.
Migros, Sabancı için uygun
Türkiye’de hizmet veren perakendecilerin yaşanan yoğun rekabetten büyük zorluk çektiklerini ve güçlü olanın ayakta kalacağını söyleyen Öztürk, birkaç dünya markasının yıl sonuna kadar Türkiye’den ayrılabileceğini söyledi. Migros’un satılacağı söylentileri ile ilgili olarak ise Öztürk “Migros’un cirosu kadar borcu var. Sabancı’nın ilgilendiği söyleniyor, evet doğru ancak Sabancı Migros’u elinde Akbank gibi nakit akışı olan bir şirketi olduğu için almak istiyor. Akbank ve Migros yan yana geldiğinde nakit para demek. Bu açıdan Sabancı için mantıklı bir satın alma olabilir ancak başka şirketler için aynı durum geçerli değil” dedi.
Öztürk kitabında, Türkiye’den çıkma niyetini belli eden Fransız devi Carrefour ile ilgili de ilginç anekdotlara yer verdi.
Helikopterle İstanbul turu
Markanın Türkiye’ye girme kararını 1993 yılında aldığını belirten Öztürk “Bu kararını 10 yılda gerçekleştirdi. Türkiye önemli bir ülkeydi, hatta helikopter ile defalarca İstanbul üzerinde Carrefour yetkilileri tur attı. Hatta Türkiye’ye girmeden önce Vehbi Koç, Rahmi Koç, Üzeyir Garih gibi isimlerden fikir alındı” dedi.
Merkel, Real’in satılmasını istemedi
Türk perakende sektörünün yabancı yatırımcıların iştahını kabarttığını ancak bir o kadar da rekabetin yoğun yaşandığı bir pazar olduğunu belirten Öztürk, şöyle devam etti: “Global şirketlerin her zaman iştahını kabartmıştır Türkiye. Çok stratejik bir noktada. Hatta Alman Real’i almak için girişimde bulunan Walmart’ı Almanya Başbakanı Angela Merkel Türkiye pazarı sebebiyle reddetti. Sonra Real Türkiye’deki şubeleri hariç Fransız ‘Auchan’a satıldı. Buradan bunu daha iyi anlayabiliriz.”
Perakendenin dünden bugüne tarihini yazdı
Öztürk kitabında dünya perakende sektörünün bugüne kadar geçirdiği tarihsel sürece değiniyor. Kitapta Osmanlı döneminden bugüne Türk perakendeciliğinin gelişimini işleyen Öztürk, ayrıca yaşadığı tecrübeleri ve Türkiye pazarına giren dünya devlerinin hikayelerini anlatıyor.
İŞ DÜNYASINDAN ÖVGÜ
– TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu
Öztürk bu eserinde global, ulusal ve yerel zincirlerle bütünleşmiş deneyim ve gözlemlerinden yola çıkarak herkese kaynak ve kılavuzluk edecek bir manifesto yazmış adeta. Alanında önemli bir boşluğu doldururken, ilgili ilgisiz herkes için de önemli bir temel eser.
– TPF Başkanı Selamet Aygün
Arkasında ciddi bir emek ve derinlik var. Bu coğrafyada, perakende ve ticaretle ilgilenen herkese olağanüstü bir çıkış noktası, tartışma platformu oluşturacağından şüphem yok.(Star)