Anadolu’da Organize Perakende Selçuklular Döneminde Başladı

Nurullah Öztürk’ün Anadolu topraklarında organize perakendenin ortaya çıkışından bugüne kadar geçen süreci örneklerle anlattığı “Dünyayı Yöneten Gerçek Güç: Ticaret ve Perakende” adlı kitabı Hayat Yayınları’ndan çıktı.

Metro Grossmarket’in Türkiye’ye girişiyle birlikte perakende sektörüne adım atan yazar Beğendik ve CarrefourSa’da önemli ve üst düzey görevler üstlenmiş Yimpaş ve Kiler’in yeniden yapılandırılma ve kurumsallaşma çalışmaları içerisinde yer almıştı. Daha sonra medya sektörüne adım atarak spor ve ekonomi üzerine yazılar yazan Öztürk, TOBB sektör meclisinde Medya ve İletişim Meclisi başkan yardımcılığı ve başkanlığını üstlendi.

“Ahilik ve lonca sistemi güncellik ve modernliğe sahip modellerdir”

Kitabında, alışveriş ve perakendenin ilk çıkış noktasının Karum, Agora, Forum, Kervansaray ve Kapalıçarşı olduğunu dile getiren Nurullah Öztürk, bu yapıların değişerek ve gelişerek bugünlere de ilham kaynağı olduğunu söylüyor. “Savaşların barbar içgüdülerin, ticaretin ise medeni hesapların bir kapışması” olduğuna dikkat çeken Öztürk, ”Ticaret ve perakendenin düzenlenmesi ve gelişmesine en güzel örnekler yine kendi tarihi derinliklerimiz içerisinde saklı. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde zirveye çıkan ahilik ve lonca sistemi bu dünyanın dertlerine çare olacak güncellik ve modernliğe sahip modellerdir” tespitinde bulunuyor.

  1. yüzyıla geldiğimizde, finans ve perakendenin zirveye ulaştığını hatta bu çağın “finans ve perakende yüzyılı” olarak isimlendirilmesinin doğru olacağını, nedenleri ile gözler önüne seren Öztürk, kitabında, temel olarak ticaret ve perakendenin gelişim ve değişim çizgisinin nerede ve nasıl başladığını, ne şekilde devam ettiği ve şu anda ne durumda olduğu konularını işliyor.(satisnoktasi.com.tr)